Jdi na obsah Jdi na menu
 


Folklor a festivaly

 

Pověsti a legendy - viz zde

 

Festivaly

LEDNOVÝ UNDERGROUND

Tento hudební festival se koná vždy v lednu v KD Vltava. V některých letech se také vyskytoval pod názvem Kralupský hudební festiválek.

Lednový Underground  Masopustní průvod

 

 

 

 

 

 

MASOPUST

Tato folklorní tradice byla před několika lety úspěšně obnovena a od té doby se koná každý rok, obvykle v únoru. Akce začíná na sokolišti, kde ji formálně povolí starosta (místostarosta) města. Poté začne masopustní maškarní průvod městem k penzionu pro důchodce a poté po lávce do Lobečku ke KD Vltava. Zde pak pokračuje veselí, tancovačky doprovázené hudbou a nechybí ani možnost ochutnat některé masopustní pokrmy, jako je například černá zabíjačková polévka.

ZA VODOU

Amatérské divadelní sdružení DS Scéna pořádá tento festival vždy koncem května v KD Vltava.

ZELENEJ ZÁKAL

Jedná se o hudební happening a festival moderní, zejména rockové hudby. Tradičně se koná v červnu na louce za koupalištěm (v Lobečku na Strachově).  Celá akce začíná odpoledne a končí až pozdě o půlnoci.

Zelenej zákal (Foto: M. Tlustý)  Kralupská míle (dny Kralup)

 

 

 

 

 

 

DNY KRALUP

Oficiální slavnosti města Kralup nad Vltavou. Původně vzešly z  oslav Dnu dětí a odehrávají se vždy jeden týden v červnu na různých místech ve městě. Hlavní program probíhá vždy na pravém břehu řeky pod mostem. Mezi největší lákadla patří Kralupská míle (závody rychlých člunů) či barmanská show.

Festival poesie a přednesu – SEIFERTOVY KRALUPY

Tato zářijová akce zahrnuje jednak autorskou literární soutěž a dále  přednes básní a koncert vážné hudby. Byla založená jako vzpomínka na nositele Nobelovy ceny – Jaroslava Seiferta. Většina této akce se odehrává v městském muzeu, ale nechybí ani pietní zastavení a položení věnců na hrob J. Seiferta.

Seifertovy Kralupy (foto: L. Moravcová)  Tyjátrajátra (foto: DS Scéna)

 

 

 

 

 

 

TYJÁTJÁTRA

Mezi další akci pořádanou sdružením DS Scéna patří tato přehlídka amatérských divadel, tentokrát se koná na podzim (listopad) a jejím hlavním dějištěm je opět KD Vltava.

BLUE GRASS ADVENT

Tento hudební festival se koná vždy v prosinci v KD Vltava. Festivalu se účastní, jak již název naznačuje, zejména bluegrassové, ale i folkové skupiny.

SLAVNOSTI ADVENTU A OHŇOSTROJ

Tato akce se koná v Kralupech každý rok první adventní neděli. Její součástí je například koncert v kostele Nanebevzetí P. Marie a sv. Václava, různá představení dětí a prodejní jarmark v KD Vltava a průvod na Palackého náměstí, kde dojde k rozsvícení vánočního stromu starostou města. Dne 1. 1. se pak v 0.30 ráno koná tradiční novoroční ohňostroj.

Ohňostroj (foto P. Štěpán)  Vánoční strom

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje fotografií:

Vlastní zdroj

Foto Petr Štěpán (ohňostroj)

Foto DS Scéna

Foto Lenka Moravcová

Foto Lednový Underground

Foto Martin Tlustý