Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace

Základní informace

 

Oficiální název  Kralupy nad Vltavou

Počet městských částí   5

1.- Kralupy (a osada Lobeč) 2.- Lobeček  3.- Mikovice  4.- Minice  5.- Zeměchy  (a osada Nový Dvůr)

Katastrání výměra  2 190ha

Počet obyvatel  cca 18 450

Vedení města
starosta: Ing. Marek Czechmann
místostarostové: Libor Lesák, Ing. Vojtěch Pohl

Nejnižší bod  řeka Vltava 173m.n.m.

Nejvyšší bod  vrch Lutovník  274m.n.m.

Region Podřípsko

Partnerská města
Banyuls sur Mer
Hennigsdorf
Komárno
Šabac
Hrádek nad Nisou

Symboly města

 

Znak

znak-orizly.jpgKralupy byly císařským rozhodnutím z r. 1881 povýšeny na městys. Dne 1. června 1884 vydáno o tom privilegium, jímž byl zároveň dán městysu znak, přiznaný mu císařským rozhodnutím ze 30. prosince 1883. Po povýšení Kralup na město (1902) bylo potvrzeno užívání znaku v nezměněné podobě. Po roce 1918 byl ze znaku vynechán monogram císaře Františka Josefa I.

Popis znaku: na modrém štítě je stříbrná hradební zeď z kvádrů s cimbuřím o sedmi stínkách. Hradba je uprostřed prolomena branou, zaklenutou velkými klenáky. Nad zdí vynikají dvě čtyřhranné, stříbrné věže, každá s jedním gotickým oknem, a červenou špičatou střechou se zlatou makovicí. Mezi věžemi je červený štítek se stříbrným korunovaným dvouocasým českým lvem, a nad štítkem je koruna, napodobující českou královskou korunu. Na stínkách cimbuří jsou zlatá písmena, tvořící nápis KRALUPY a na třetí řadě kvádrů je po obou stranách brány nápis LETA   1881. V bráně je vytažená stříbrná mříž a pod ní stříbrné ozubené kolo a za ním dvě zkřížená hornická kladiva, stříbrná s hnědými topůrky.

 Vlajka

vlajka-orizla.jpgVlajka byla městu udělena předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR dne 22.4. 2002. Autorem návrhu je Stanislav Kasík.

Popis vlajky: list tvoří 7 svislých pruhů, střídavě modrých a bílých, v poměru 2:1:1:4:1:1:2 (modrou barvou se začíná od každého kraje). Poměr šířky k délce listu je 2:3.

Logo

Logo města bylo vybrá010024_05_066319.jpgno a schváleno městským zastupitelstvem 17. 6. 2013. Autorskou loga je Marie Štruncová z velvarského grafického studia Biografika.

Popis loga: Logo města Kralupy nad Vltavou zobrazuje dva důležité symboly města - most T. G. M. a řeku Vltavu.