Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kralupské vinařství

Kralupské vinařství

Na Kralupsku se vinná réva pěstovala odedávna. Vinice se nacházely na území Minic (např. kolem dnešních silnic do Otvovic a Turska), Mikovic (nad bývalým dvorem a v Růžovém údolí), a z okolních obcí např. v Debrně, Olovnici a Nelahozevsi. Ve vlastních Kralupech, zřejmě pro nevhodný terén, vinice nebyly. Zdejší víno na rozdíl od vín mělnických sloužilo jen ke spotřebě místních obyvatel a vrchnosti. Všechny vinice zanikly kolem poloviny 19. stol., zčásti pro nepříznivé klimatické podmínky (v letech 1837-1856 odezněla velmi studená klimatická epizoda),
ale hlavně kvůli potřebě získání půdy pro jiné plodiny. Zaniklé vinice připomínají jen pomístní jména např. Na Vinici, Vinice, Vinička.

Od roku 1996 dochází zčásti k obnově zdejší vinařské tradice. Na základě vinařského zákona (který vymezuje území vinařských oblastí) byly do Vinařské oblasti Čechy, podoblasti Mělnické, zařazeny na území Kralup n. Vlt. vinařské tratě s názvy „Nad Vinicí“ a „Velký kus“, ležící na katastru Mikovic a Zeměch, o celkové výměře 30 ha. Prozatím se vinná réva pěstuje na cca 6 ha, např. odrůdy Rulandské (bílé, modré i šedé) a Chardonnay. Vinařství i s prodejnou je v jednom ze statků v Mikovicích - Růžovém údolí.